U sklopu EU projekta “(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja” na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održana je završna aktivnosti na kojoj su studenti ovog visokog učilišta predstavili neke od projekata koje su osmislili za vrijeme njegovog provođenja, a putem kojih su realizirali društveno korisno učenje. Više od 100 studenata je kroz dva kolegija putem projekta u protekloj akademskoj godini svoja stečena znanja testirala u praksi.

Prigodnu svečanost je otvorio voditelj projekta Darko Čop koji je rekao:

Jako smo zadovoljni suradnjom s Ekonomskim fakultetom od kojeg smo dobili dobru podršku i prostor da možemo raditi s velikim brojem studenata. Udruga Naš Hajduk u svom radu uvijek pokušava surađivati sa stručnjacima. Pored toga što smo studentima pružali podršku, jako puno smo naučili i od njih samih te od profesora s kojima smo surađivali. Posebno bih istaknuo profesoricu Bilić i profesora Matića iako prvotno nije bilo zamišljeno da se društveno korisno učenje provodi i putem kolegija koji on predaje.

Profesorica Ivana Bilić je dodala:

Od prvog do posljednjeg dana suradnja je bila izvrsna. Zahvalila bih dekanici koja je dala podršku da se prijavimo na ovaj projekt te kolegi Matiću koji se pridružio izvedbi projekta. Za sve ostalo zaslužni su studenti. Obzirom da ste na završnoj godini sigurno će vam iskustvo društveno korisnog učenja koristiti u pronalasku posla u budućnosti te da ćete preporučiti ovakav oblik učenja drugim kolegama. Ekipi Našeg Hajduka želim puno uspješnih projekata i u budućnosti za koje se nadam da ćemo i mi biti dio priče. Bit će mi zadovoljstvo nastaviti ovu suradnju.

Profesor Ivan Matić je pak izjavio:

Kao što je kolegica Bilić najavila osobno sam se priključio projektu u okviru kolegija Projektni menadžment, a studenti su u sklopu njega radili praktični dio nastave. Osobno mi je bilo zadovoljstvo raditi s kolegama, a studenti su dobili jedan drugi pogled na ono što izučavamo na kolegiju. Čini mi se da su dobili na hrabrosti i samostalnosti u primjeni onoga što su naučili. Od 35 studenata, njih 33 je dio predmeta apsolviralo putem društveno korisnog učenja. Zahvaljujem se kolegama i studentima te sam i u budućnosti otvoren za ovaj tip suradnje.

Voditelj projekta Darko Čop je dekanici fakulteta Maji Fredotović uručio prigodnu zahvalnicu, a ona se ovom prilikom prisutnima obratila sljedećim riječima:

U ime fakulteta mogu reći da smo ponosni na ono što radimo na temu društveno korisnog učenja jer se radi o jednoj od naših strateških odrednica. Jedina smo visokoškolska institucija u Republici Hrvatskoj koja je član organizacije Ujedinjenih naroda za društveno korisno poslovanje, a po tome smo poznati i u europskom prostoru. Uz to pri fakultetu djeluje i centar za društveno korisno učenje. U početku je bilo zadrške prema ovom projektu obzirom da se radi o udruzi navijača, no jako brzo smo dobili odlične povratne informacije jer su studenti guštali u radu. Obično jedna suradnja otvara drugu pa se nadam da će tako biti i u ovom slučaju. Već sada imamo 25 udruga civilnog društva s kojima surađujemo na temi društveno korisnog učenja, a od ove godine imamo i stručnu praksu. Nadamo se da je i vaše iskustvo na projektu bilo dobro, lijepo i korisno pa da i vi svojim kolegama proširite dobre vijesti i mogućnosti koje ovakav vid suradnje nudi. Što se studenata tiče, vidjeli ste ih, upoznali ste ih, testirali ste ih, preostaje još da ih i zaposlite… Još jednom hvala svima na suradnji.

U ime udruge Naš Hajduk par riječi je rekao i Tomislav Mikulić:

Izuzetno mi je drago vidjeti rezultate suradnje između udruge Naš Hajduk i Ekonomskog fakulteta, suradnje za koju bih rekao da je kroz realizaciju projekta rasla i jačala i koja je dobila garanciju nastavka. Počeli smo s idejom uključivanja 20-ak studenata kroz jedan kolegij, a na kraju je naraslo na stotinjak studenata u okviru dva kolegija čime smo iznimno počašćeni. Na koncu bih zahvalio mentorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, njihovim asistentima i ponajprije vama studentima za koje vjerujem da ste kroz projekt dobili elan biti jedna kreativna snaga ove novo kreirane hajdučke zajednice.

Potom su dva studentska tima iznijela prezentaciju svojih radova. Radi se o projektu “I Bilo srce je član Hajduka” u sklopu kolegija Projektni menadžment koji je uz pomoć Hajduka i prikupljenih donacija realiziran u praksi te su korisnici Udruge Srce, Udruge Sindrom Down 21 Split, Udruge MoSt i Dječjeg Doma Maestrala postali članovi Hajduka, a uz to je organizirana i prigodna svečanost podjele iskaznica u kojoj su sudjelovali i igrači Hajduka. Projekt će dobiti i nastavak te će se proširiti i na jednu od udruga s područja grada Sinja.

Drugi prezentirani projekt je nosio naziv “Hajdučki paketi” koji je realiziran u sklopu Poduzetničke radionice. Studenti su tako osmislili razradu palete Hajdukovih proizvoda koji bi se u formi različitih paketa poput onih za novorođenčad nudili zainteresiranim kupcima. Njihovu prezentaciju je pozorno u ime kluba s Poljuda poslušala i voditeljica odjela marketinga i prodaje Julija Hrstić.

Nakon završetka prezentacije prisutnim profesorima i studentima su podijeljene zahvalnice te potvrde kojima im se još jednom iskazuje zahvalnosti za sudjelovanje u projektu udruge Naš Hajduk.