U sklopu projekta “(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja” Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s udrugom Naš Hajduk u petak 25. siječanja u zgradi Rektorata s u vremenu od 9 do 13 te od 14 do 18 sati za studente i studentice te znanstevno-nastavno osoblje organizira jednodnevnu edukaciju “Kako uklopiti sociološko istraživanje u dokumentarni film”.

Mnogi sociolozi smatraju da je sve šira primjena sociologije velika šansa za razvoj i afirmaciju profesije izvan akademskih okvira.

Primjerice, Seperson (1995) smatra kako je “Potrebno pisati za šire mase. Sociolozi trebaju pisati radove i članke tj. sociološke kolumne koje bi izlazile u dnevnim i tjednim novinama i magazinima, a sociološki uvid u stvari trebao bi se proširiti na televiziju, radio i druge medije i na taj bi se način bavili društvenim problemima proučavajući ih iz sociološke perspektive. Na taj način sociolozi ostvaruju bolje odnose s javnošću.”

Kako onda komunicirati sociološke spoznaje u javnosti bez da se umanjuje dubina i slojevitost teorijsko-metodološkog okvira istraživanja? Kako pritom korisiti medij filma da bi se prikazali načina na koje sociologija opisuje i istražuje društvene fenomene i procese?

Odgovori na ova pitanja pokušat će se pronaći u sklopu jednodnevne edukacije “Kako uklopiti sociološko istraživanje u dokumentarni film” za studente i studentice te znanstevno-nastavno osoblje koju Odjel za sociologiju organizira u suradnji s udrugom Naš Hajduk. Edukacija se održava 25.1.2019. u vremenu od 9 do 13 i od 14 do 18 sati, u prostoriji poslijediplomskih studija, u zgradi Rektorata.

Iako je tema prvenstveno orijentirana prema sociološkim istraživačkim temama, primjeri i metodologija mogu biti korisni i drugim društveno-humanističkim smjerovima.

S obzirom da ograničeni broj mjesta, molim zainteresirane da se jave na adresu elektroničke pošte: kkrolo@unizd.hr